En av de tidiga fotograferna i Kalix var Erik Hultin. Han kom i slutet av år 1895 till Kalix från Kärrby i Högsjö socken. Han föddes 1868 i den byn och fadern, Daniel Hultin, var hemmansägare och nämndeman. Erik var äldsta sonen men noteras sjuklig och blev frikallad från det militära.
I husförhörslängden för Högsjö 1887-1894 och på hemmanet i Kärrby strycks ”sjuk” över och titeln fotograf inskrives. Han måste alltså någonstans ha utbildat sig till fotograf troligen i början av 1890-talet. Det märkliga är att han inte noterats ha flyttat någonstans innan han flyttar till Nederkalix 1895. Troligen har han då bara kanske under sommartid gjort sin utbildning och varit hemma resten av tiden.
Antagligen sker fotografutbildningen i Kalmar hos en fotograf som heter Hansen Schauw och håller till på Södra långgatan 31. Erik fick tydligen också starta en atelje där i eget namn, som vi ser i fotot till höger med hans logotyp. Tiden i Kalmar varade nog inte så länge utan han öppnade en atelje i Ramvik omkring 1891 och där använde han hela namnet + Ramvik.
När han då kommer till Nederkalix 1895 och öppnar atelje där så blir hans första logotyp ungefär som den i Kalmar med bara efternamnet + N.KALIX. Se bild till höger.
Det finns många bilder av Erik Hultin på kalixbilder.se men tyvärr har de beskurit bort alla logtyper på sina bilder vilket försvårar tidsbestäm-ningen.
Erik kommer att använda flera andra logotyper som blir lite svåra att tidsbestämma.Visar här intill olika sådana som jag hittat bland egna och andras foton.
Han kom1909 att öppna filial i Töre som vi ser på ett av fotona.
Erik gifte sig här i Kalix med Olga Westlund från Fellingsbro i Örebro län. Det skedde 1896. Hon kom att ta över fotoateljen efter att Erik dog 17 aug 1913 i lungtuberkulos. På baksidan av många Kalix-vykort kan man hitta en stämpel med : Foto. Olga Hultin. Hon använde tydligen "Törefilial-loggan åtminstone fram till 1919.
Erik gjorde inte bara ateljebilder utan även han var mycket ute i bygden och tog bilder. Ofta blev dessa bilder till vykort och på så vis bevarades en hel del gamla miljöer och vi har fått ta del av många intressanta vyer från runt om i socknen.
Hans många glasplåtar är inte bevarade utan dessa kom tyvärr att köras på soptippen när en verkstadsbyggnad på tomten brann och där var plåtarna förvarade.
Sök gärna på "Porträttfynd" på nätet och med sökord "Hultin" så får ni upp många olika porträttbilder. En del har bra info om bilderna.
BGN
Allt material på denna webbsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Denna hemsida skapades med Hemsida24