B-G ca 2 år 1940

Två flickor vid Hamnkafeet i Karlsborg fotade av Rupert Engström.

Rupert Engström, fotograf

1930 flyttar den 20-åriga handlarpojken, Johan RUPERT Engström från Överkalix, ned till Kalix och etablerar sig som fotograf och pappershandlare på Lejonsgatan. Den 10 februari 1935, på natten, brinner hans affärs- och bostadsfastighet till största delen upp. På övre våningen fanns fotoateljé och bostad och på nedre våningen fanns pappershandeln och en blomsteraffär samt bostad. Huset var försäkrat för 43 000 kronor. Möjligen bygger han upp det hela igen för i dec 1935 noteras att han nu öppnat en foto- och tobakshandel i sin fastighet.
  Men i september 1937 häktades Engström för att nästan två år tidigare han anlagt elden i sin fastighet. Han åtalades men bedyrade sin oskuld. Hur domen blev vet jag inte, måhända blev han inte fälld för detta. Alltnog, mina föräldrar var tydligen till Rupert Engström runt år 1940 och fotade både mig och sig själva.
  Det finns även några vykort från Karlsborg med texten" Foto och ensamrätt, Rupert Engström Kalix. Ett av dem ser ni nedan. När jag för ett antal år sedan visade ett par sådana för Erik Lindblad i Karlsborg så utbrast han: - Men det där är ju bilder som jag har tagit och så visade han upp de egna bilderna utan Ruperts påskrift. Lindblad hade nämligen låtit framkalla bilderna hos Engström och han hade tydligen lagt rabarber på några för egen räkning.
 Hur som helst, Rupert Engström blev inte länge kvar i Kalix. År 1943 går flytten till Stockholm och där återfinns han på ett flertal olika adresser. Han gifter sig där för tredje gången år 1956, men även detta äktenskap resulterar i skilsmässa liksom hans två tidigare i Kalix. Han avlider år 1964 i Klara församling./ BGN

Bild från Bruksbacken, toligen tagen på 1930-talet.

Vy över Kalix av Rupert Engström i augusti 1934. Har ringat in det jag tror är Engströms vita gård i två våningar på Lejonsgatan längst till höger. Kyrkan är längst till vänster.